یادداشت‌ها

یادداشت کوتاه: اوتیسم در فضای مجازی (۱)

توسط cyberpajoohi

نویسنده: پریسا امیری فرد، استادیار دانشگاه پیام نور[1]

یکی از تحولات فناوری اطلاعات در حوزه­ی رسانه , شکل­گیری فضای زیست متفاوتی به نام فضای مجازی برای نوع انسانی است. این فضا به‌موازات جهان فیزیک واقعی بر اساس تئوری دوجهانی شدن­ها , مباحث فیزیک اشیا را بیش‌ازپیش در کانون توجه قرار داده است. نظم کنونی دوران جدید مبتنی برساخت الگویی از زندگی انسانی است که تاکنون مسبوق به سابقه نبوده است. هر آنچه در این فضا وجود دارد، نو و جدید است و قابلیت بررسی و تحقیق دارد. بر این اساس، تلاش خواهد شد مجموعه­ی نوشتارهایی تحت عنوان «اوتیسم در فضای مجازی» که حاصل پژوهش­های چندین ساله­ی نگارنده است، به‌صورت نظام‌مند و سلسه‌وار برای خوانندگان فرهیخته­ی مجله­ی «سایبر پژوهی» ارائه شود. آنچه در این نوشتار می­آید، صرفاً به طرح مسئله می­پردازد و در نوشتارهای بعدی این مسئله  به‌تفصیل مورد واکاوی و مداقه قرار می­گیرد.

مسئله این است که آنچه در این فضا نمود می­یابد، نوعی تصویری شدن بیان است­. امکاناتی از قبیل نوشتار تصویری (تایپ) , ایمیل, شبکه­های اجتماعی , گروه­ها و نحوه­ی تشکیل حلقه­های دوستی , امکان بارگذاری  فیلم, عکس, کتاب, روزنامه , اسناد و… موجد نوعی هوش سایبری است که با IQ,EQ, CQ تفاوت اساسی دارد. هوش سایبری در مواجهه با اطلاعات و تصاویر در فضای نت با نوعی تصویری شدن روبروست که متفاوت از نظم زندگی واقعی است. به نظر می­رسد فضای مجازی در قالب نوعی عرصه­ی زیست که «شرط امکان قدرت» است، در قالب گپ و گفت متفاوت از عرصه­ی کنش در زندگی واقعی عمل می­کند. به عبارتی, در فضای مجازی باقابلیت بیانی زبان مواجهیم، اما در عرصه واقعیت با کنشگری که الزاماً محدود به بیان نیست.

«تفاوت» این دوجهان به همراه ویژگی «تنوع» موجد نوعی اختلال است. این همان چیزی است که ما از آن تحت عنوان «اوتیسم» یاد می­کنیم. اختلالی که در قابلیت­های مهارتی افراد در ارتباطات اجتماعی به وجود می­آید. بر اساس زنجیر «مارکوف»[2] در ریاضیات، حالت­های روانی از یک حالت به حالت دیگر انتقال می­یابد و این دور ادامه دارد تا به سطح کنش برسد­.اما آنچه به‌عنوان حرکت انتقالی تصاویر بر اساس قابلیت­های بیانی در این فضای می­گذرد، متفاوت از عمل و کنش در فضای اجتماعی و ساختار پیچیده­ی اجتماعی است. مهارت­های ارتباطی به‌تدریج ضعیف می­شوند و این ضعف خود را در قالب نوعی الگوی زیست اجتماعی نشان می­دهد­.

آنچه افراد در فضای مجازی به اشتراک می­گذارند، بازنمایی وضعیتی است که تصویر است و در فضای واقعی شخصیت ایشان متفاوت است­. اگر این کارکرد را مثبت ارزیابی کنیم، می­توانیم بگوییم کارکرد بازنمایی فضای مجازی نوعی انسان و شخصیت جدید را برای فرد جعل می­کند که می­خواهد او «همان» باشد.در تصاویر موجود در پروفایل افراد، شاهد فانتزی­هایی هستیم که افراد در شخصیت خود بر اساس قابلیت تصویرسازی خلق می­کنند. این «همان» واقعی نیست، بلکه اختلالی است که طبیعی شده است . اختلال طبیعی شده در قالب الگوهای رفتاری هنجار گریز و نه الزاماً هنجار­شکن مطرح می­شود. در فضای مجازی هنجارهایی در حال شکل­گیری است، اما این هنجارها هنوز با قواعد زندگی واقعی اجتماعی دست‌به‌گریبان است.

1.Amirifard.Parisa@Gmail.com

نظر دادن